Vijfenvijftig jaar inzet voor Neptunus

Onderstaand artikel verscheen donderdag 20 januari 2011 in het Schijndels Weekblad

tekst en foto Jan van Alphen

Bijna iedere vereniging heeft ze wel, leden waar je nooit tevergeefs een beroep op doet. Neptunus’58 had Bertha van Liempd en Linda Leenders. De eerste was meer dan 30 jaar administratief actief voor de zwemvereniging, de tweede stond ruim 25 jaar aan de rand van het bassin. Maar nu hebben Bertha en Linda een punt gezet achter hun activiteiten voor Neptunus.

Bertha van Liempd (68) kwam eind jaren zeventig via haar kinderen in aanraking met Neptunus. “Het bestuur riep de ouders van jeugdleden op om iets binnen de club te doen, en toen heb ik voorgesteld om het typewerk voor het clubblad te doen. Dat was nog heel wat werk. Eerst moest alles getypt en daarna gestencild. Op zolder had ik zo’n grote stencilmachine staan. Toenmalig voorzitter Wim Vermeulen en zijn vrouw kwamen dan bij ons de boekjes in elkaar zetten en nieten, waarna ze bij de leden werden bezorgd.”
Het was ook Vermeulen die Bertha benaderde om de vergaderingen te notuleren. Van die taak zou zij zich meer dan dertig jaar nauwgezet kwijten. In die dertig jaar zag zij een stoet bestuurders passeren. Zes voorzitters, acht secretarissen, zes penningmeesters en 33 bestuursleden om precies te zijn. Want als notuliste heeft Bertha alle gegevens natuurlijk keurig bijgehouden. Die nauwgezetheid kwam ook van pas bij het typen van uitslagen.
“Tijdens zwemtoernooien zaten Joke Sep en ik de hele dag achter de typemachine uitslagen uit te typen in zevenvoud. Dat was altijd haasten, want als de wedstrijden afgelopen waren moesten de uitslagen ook klaarliggen.” Zeventien jaar geleden stapte zij over op de computer. Zij volgde er speciaal een cursus voor. Het werk werd er wel een heel stuk door vergemakkelijkt.

Kikkerdiploma
Linda Leenders (46) werd als meisje van acht lid van Neptunus, haalde er haar zwemdiploma’s en gaf vanaf haar veertiende mee les. “Neptunus mocht toen nog lesgeven voor het zwem ABC. Ik heb dat tot mijn 22ste gedaan. Toen stopte ik omdat het niet meer met school en werk te combineren was. Maar toen ik zelf drie kinderen had, ben ik weer begonnen. De jongste was net zes weken.”
Linda begeleidde allerlei groepen, van de allerkleinsten tot 18-plus. “Ik ben eigenlijk altijd meer een vliegende kiep geweest, was overal inzetbaar. Kleintjes watervrij maken, kikkerdiploma, de echte zwemdiploma’s, de training van 12-jarigen en jongvolwassenen, ik heb met alle leeftijden gewerkt.”
Ook haar kinderen hebben allemaal bij Neptunus gezeten. Linda is nu voor de tweede keer gestopt. Door haar werk - met haar broer heeft zij de zaak in hoeden en petten van haar vader overgenomen - heeft zij geen tijd meer. “Het afgelopen jaar moesten anderen vaak mijn groepen opvangen. Twee dingen half doen werkt niet. Daarom heb ik de knoop doorgehakt.”

Op de algemene ledenvergadering (waar zij overigens niet bij kon zijn) werd zij benoemd tot lid van verdienste. Bertha van Liempd werd benoemd tot erelid. In 2003 werd zij voor haar inzet al onderscheiden met de LOS-Klos.

Bertha heeft de club overigens nog niet helemaal vaarwel gezegd. Zij blijft ervoor zorgen dat de leden van Neptunus op hun verjaardag een kaartje krijgen.

En blijkbaar kruipt het bloed waar het niet gaan kan: Linda’s dochter Marjolein traint de synchroonzwemsters, en Bertha’s dochter Farina geeft al sinds jaar en dag zwemles.


Linda Leenders en Bertha van Liempd bekijken oude jaargangen van het clubblad van Neptunus